ΕΙΔΗΣΕΙΣ
   9/4/2012

   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΦΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΩΔΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
                                                                                        
Αριθμ. Πρωτ.  1057    ΑΘΗΝΑ 9/4/2012

Με αφορμή την χαώδη κατάσταση πουεπικρατεί σήμερα στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης και τις εξαγγελίες περίπληρωμών των φαρμακείων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος , παραχώρησεσυνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξηςέγινε παρουσίαση έρευνας της ALCO, από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κ. Παναγόπουλο , σχετικά  με τις σχέσεις των φαρμακοποιών με τηνελληνική κοινωνία σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Τα αποτελέσματα της έρευναςδείχνουν την μεγάλη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους φαρμακοποιούς αλλά και την ανησυχία τους και την άγνοια για την περίπτωση χρήσης των γενοσήμωνφαρμάκων και ενδεχόμενων αλλαγών στην ποιότητα των θεραπειών τους.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεοδ. Αμπατζόγλου υπογράμμισετα εξής σημεία :

1.   ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΟΠΥΥ
Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αντί ναχρηματοδοτηθεί επιπλέον με 1,5 δις ευρώ που απαιτούνται για την συνέχιση τηςλειτουργίας του, του αφαιρέθηκαν εν κρυπτω 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό απόλυτααναγκαίο για την φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Επιπλέον τονεπιβαρύνουν με ελλειμματικά ταμεία , όπως ο Οίκος Ναύτου και το ΤΑΥΤΕΚΩ
Ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. εξέφρασετην έντονη ανησυχία του για την παροχή των ασφαλιστικών καλύψεων του οργανισμούμετά τον Ιούλιο του 2012.

 2.   ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
Τα χρέη του ΟΠΑΔ όπως και τουΤΑΥΤΕΚΩ κλπ συνεχίζουν από το 2011 . Ο ΟΑΕΕ εντός της άλληςεβδομάδας θα έχει αποπληρώσει ό,τι χρέη έχει από το 2011.
Παράλληλα με τις δικαιολογημένεςαντιδράσεις των φαρμακοποιών ο Π.Φ.Σ. ήδη ανακοίνωσε την προσφυγή  στην ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή για συστηματική καθυστέρηση πληρωμών και παραβίαση των σχετικών κοινοτικών οδηγιών

3.   ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ
Μειώνονται οι τιμές σε 3098σκευάσματα, παραμένουν σταθερές σε  3024και αυξάνουν σε 532.
Είχαμε ζητήσει τουλάχιστον 2μήνες για την διάθεση των αποθεμάτων . Επειδή μας έδωσαν μέχρι τέλους Απριλίου, ο Π.Φ.Σ. καταγγέλλει το γεγονός καιπροσφεύγει κατά του νέου Δελτίου Τιμών. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να μας υποχρεώνουννα πουλάμε με ζημία 

4.    ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ
Τελικά μετά από απίστευτεςπαλινωδίες του Υπουργείου Υγείας , δημιουργήθηκε και πάλι χάος.
Στη χειρόγραφη συνταγή ο γιατρόςθα γράψει δραστική, στην ηλεκτρονική μπορεί να γράψει εμπορικό όνομα  και ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται τη διαφοράτης του πρωτοτύπου και αντιγράφου, συν την συμμετοχή του ….
Τις επόμενες ημέρες και αφούπροσαρμοσθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα επανέλθουμε επί του θέματος .

5.    ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ
Καταγγείλαμε τις ελλείψεις καιτονίσαμε ότι το φαινόμενο μπορεί να ενταθεί (λόγω τιμών) αν δεν ληφθούν αμέσωςμέτρα.

 6.   ΖΗΤΗΣΑΜΕ

α)   Εφαρμογή άμεσα,  αυστηρότατης θετικής λίστας (ώστε να μειωθείτο κόστος αποθεμάτων)
β)   Να εφαρμοσθεί αμέσως τοδικαίωμα υποκατάστασης – μεταξύ των ουσιωδώς ομοίων γενοσήμων – όπως ισχύει σεπολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Αμπατζόγλου τόνισε ότι ο στόχος  μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1 δις το 2012, επιπλέον των 800εκατομμυρίων του 2011 και άγνωστο τι ακόμα θα ζητηθεί για το 2013, θα στερήσειουσιαστικά τις θεραπευτικές καλύψεις στου πολίτες. 
Οι ποσοτικοί αυτοί στόχοιείναι ανέφικτοι  και καταστρέφουν τηνφαρμακευτική περίθαλψη.

Καταλήγοντας δήλωσε πως ηπολιτική του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου στρέφεται ευθέως κατά τηςβιωσιμότητας του ελληνικού φαρμακείου και ότι οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι ναανατρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς με Ενότητα και Αποφασιστικότητα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΟΠΥΥ
Σύμφωνα με πληροφόρηση πουείχαμε από τον ΕΟΠΥΥ οι τρέχουσες πληρωμές (συνταγές Φεβρουαρίου) θαεκταμιευθούν  την Μ. Πέμπτη 12 Απριλίου.Θα πιέσουμε για την άμεση καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Σε ότι αφορά τα οφειλόμενατου ΟΠΑΔ μέσα στην επόμενη εβδομάδα  θαπληρωθούν τα πρώτα 48 εκατομμύρια. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά και θα σαςενημερώσουμε άμεσα.