ΕΙΔΗΣΕΙΣ
   9/10/2014

   Σώζει η έγκαιρη διάγνωση της ωχράς κηλίδας

·        Περισσότεροι από 50.000 ασθενείς στην Ελλάδαπάσχουν από παθήσεις της ωχράς κηλίδας.  

·         Tριάντα εννέα εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας τωνπαθήσεων της ωχράς, ενώ το 80% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσειτο πρόβλημα με την έγκαιρη διάγνωση της πάθησης.

·        Η έγκαιρηδιάγνωση και θεραπεία προλαμβάνει ακόμα και την τύφλωση

 

 Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, που γιορτάζεταικάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς, διοργάνωσε ΣυνέντευξηΤύπου και παρουσίασε φλέγοντα θέματα για την υγεία των οφθαλμών, καθώς και νεότερακαι πιο πρόσφατα δεδομένα για τιςοφθαλμολογικές παθήσεις, τις αιτίες απώλειας όρασης και τους τρόπουςαντιμετώπισής τους.

Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας επηρεάζουν περισσότερουςαπό 50 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας και 245 εκατομμύρια παγκοσμίως, επιφέρονταςβαρύτατη απώλεια όρασης, που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει τα επίπεδα νομικήςτύφλωσης. Οι κυριότερες από αυτές τις παθήσεις όπως η Ηλικιακή Εκφύλιση της ΩχράςΚηλίδας (ΗΕΩ), το Διαβητικό Οίδημα της Ωχράς Κηλίδας (ΔΟΩ)Απόφραξη Φλέβας Αμφιβληστροειδούς(ΑΦΑ), το Οίδημα Ωχράς Κηλίδας σεΈδαφος Παθολογικής Μυωπίας αλλά και η VMTΥαλοειδοωχρική έλξη. Στοιχεία δείχνουν ότι 39 εκατομμύρια άτομα σε όλο τονκόσμο έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας των παθήσεων της ωχράς, ενώ το 80%των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έγκαιρηδιάγνωση και αντιμετώπιση της πάθησης. Για το λόγο αυτό η Ελληνική ΕταιρείαΥαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς συστήνει, ειδικά στους ηλικιωμένους αλλά και σεόσους πάσχουν από διαβήτη , να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους οπωσδήποτεμία φορά κάθε χρόνο.

Ο κ. ΕυστράτιοςΓκοτζαρίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Πρόεδρος Eταιρείας Υαλοειδούς &Aμφιβληστροειδούς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ορισμέναάτομα προχωρημένης ηλικίας ή διαβητικοί ασθενείς θα εμφανίσουν μία μορφήαμφιβληστροειδοπάθειας – διαταραχή του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού ή υαλοειδοπάθεια- διαταραχή του υαλοειδούς  που μπορεί ναεπηρεάσει την όραση και να αποτελέσει αιτία τύφλωσης. Σε όποια ηλικία κι ανβρίσκεστε, να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο,κάνοντας όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικώνπαθήσεων, μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε έγκαιρα και έτσι η πρόγνωση τηςεκάστοτε πάθησης να είναι καλύτερη και σε πολλές περιπτώσεις να προλάβουμεακόμα και την τύφλωση».

Την τελευταία δεκαετία νέες καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες έχουν προστεθεί στην αντιμετώπιση των παθήσεων της ωχράς. Πρόσφατα στο ΠανευρωπαϊκόΣυνέδριο Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς (EURETINA) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο,η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της δραστικής ουσίας ρανιμπιζουμάμπη επιβεβαιώθηκε με νέα στοιχεία. Πρόκειται για ενέσιμοφάρμακο που καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά Ταμεία, χορηγείται σε μηνιαίαβάση με εξοφθάλμια έγχυση, και έχει θεαματικά αποτελέσματα, με λιγότερηταλαιπωρία και παρενέργειες για τον ασθενή.

 

Ο κ. Ιωάννης Δατσέρης Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Αντιπρόεδρος ΕταιρείαςΥαλοειδούς & Aμφιβληστροειδούς αναφέρθηκε στην Υαλοειδοωχρική έλξη VMT μια προϊούσα διαταραχή πουμπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης ή και τύφλωση αν δεναντιμετωπιστεί έγκαιρα. Στη χώρα μας οι πάσχοντες από VMT υπολογίζονται στους2.500.  Η VMT μπορεί να διαγνωσθεί εύκολα μέσω μίας εξέτασης γνωστής ως οπτικήτομογραφία συνοχής (OCT) ακόμα πριν επηρεαστεί η όρασητου ασθενούς από την πάθηση. Ηεπιτυχής θεραπεία της VMΤ μπορεί να συμβάλλει στην αναστροφή τωνδιαταραχών της όρασης και να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια της.

Μέχρι πρότινος οι ασθενείς με VMT ή οπή τηςωχράς κηλίδας είχαν μόνο την εναλλακτική του χειρουργείου η οποία επιλεγόταν σεπιο προχωρημένα στάδια της νόσου όταν τα οφέλη θεωρούνται ότι υπερέχουν τωνκινδύνων

Σήμερα οι ασθενείςέχουν δυνατότητα έγκαιρης θεραπείας με τη χρήση της οκριπλασμίνης, η οποίααποτελεί την μοναδική φαρμακολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση της VMT.

Η χορήγηση μίας εφάπαξ ένεσης οκριπλασμίνης στον οφθαλμό καταδείχθηκε αποτελεσματική στην αντιμετώπισητης VMT καιτων συμπτωμάτων της μειώνοντας την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση.

 

 

Ο κ. ΔημήτριοςΚαραγιάννης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Επιμελητής Α’, Α’ ΟφθαλμολογικήΚλινική Οφθαλμιατρείου Αθηνών δήλωσε ότι: «Σήμεραοι ασθενείς έχουν δυνατότητα έγκαιρης θεραπείας με τη χρήση καινοτόμωνσκευασμάτων τα οποία πλέον προσφέρουν εξατομίκευση της θεραπείας, επιτρέπονταςστους θεράποντες να αποφεύγουν τόσο την υπό- όσο και την υπέρ-θεραπεία τωνασθενών τους, ενώ έχουν θεαματικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη ασφάλεια για κάθεασθενή».

Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννης Δατσέρης,σχολίασε τις δυσκολίες πρόσβασης των ασθενών στην θεραπεία τους, όπωςπαρατηρούνται στο ελληνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και ανέφερε σχετικά: «Οιασθενείς χρειάζονται κατά κανόνα επαναλαμβανόμενες ενέσεις, ανάλογα με τιςανάγκες τους. Δυστυχώς στην Ελλάδα του σήμερα, οι ασθενείς τους οποίους θέλουμενα βοηθήσουμε περνάνε έναν γολγοθά προκειμένου να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία.Καλούμε τους αρμόδιους να λάβουν τα απαραίτητα μέσα, ώστε οι Έλληνες ασθενείςνα εξασφαλίζουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ώστε να βελτιώνουντην υγεία τους και την καθημερινότητά τους».