ΕΙΔΗΣΕΙΣ
   23/5/2013

   ΝΕΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Τέλος στις γνωστές ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων. Από τη Δευτέρα 27 Μαίου όλα τα φάρμακα θα έχουν το νέου τύπου κουπόνι, που θα είναι και μοναδικό για την κάθε συσκευασία.


Το κουπόνι θα έχει υδατογράφημα, όωπς τα χαρτονομίσματα, ώστε να διαπιστώνεται εάν είναι γνήσιο, ενώ στο μέλλον θα μπορούν και οι πολίτες να διαπιστώνουν τη γνησιότητά του μέσω ειδικής εφαρμογής στα έξυπνα τηλέφωνα. Το συγκεκριμένο σύστημα αποκλείει κάθε μορφή παραποίησης της ταινίας και ο έλεγχος για την γνησιότητα των ταινιών θα πραγματοποιείται με ειδικό μηχάνημα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Επίσης στο κάθε κουτί θα υπάρχει πλέον μοναδιαίος αριθμός ο οποίος δεν μπορεί να σβηστεί, όπως γινόταν στο παρελθόν.


Οι νέες ταινίες γνησιότητας παρουσιάσθηκαν την Πέμπτη από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά και τους αντιπροέδρους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Μαρία Σκουρολιάκου και Παναγιώτη Βασιλάκη.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση :

Με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία υγείας των ελλήνων πολιτών προχωρούμε σήμερα στην αλλαγή των ταινιών γνησιότητας φαρμάκων. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε ώστε να μην υπάρχει κλοπή στο σύστημα διακίνησης φαρμάκων με πλαστές ταινίες γνησιότητας και ότι οι ασθενείς θα παίρνουν γνήσια φάρμακα. Όλη αυτή η προσπάθεια αποδίδει εκατοντάδες εκατομμύρια από την εφαρμοζόμενη πολιτική μας. Μέρος του οφέλους αυτού θα το επιστρέψουμε το προσεχές διάστημα πίσω στον ελληνικό λαό.


Ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Παναγιιώτης Βασιλάκης δήλωσε :
Ο λόγος που οι βελτιώσεις αυτές ανακοινώνονται συνεχώς και βλέπετε και τόσο γρήγορα να έρχονται στο φως της δημοσιότητας, είναι θα έλεγα ο χαρακτήρας του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Σαλμά ,ο οποίος δείχνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχει τη δυνατότητα να κατανοεί αρκετά καλά τα τεχνικά θέματα που του θέτουμε εμείς. Αυτό σίγουρα αποτελεί ζήτημα ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα και νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα θέματα που πρέπει κανείς να το κατανοήσει, άσχετα αν δεν έχει να κάνει με την πολιτική, με την έννοια της καθημερινότητας που ζούμε.


Η Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Μαρία Σκουρολιάκου τόνισε:

Έχει γίνει μια τεράστια δουλειά στον ΕΟΦ με την εποπτεία και την καθοδήγηση του Υπουργείου, έτσι ώστε το φάρμακο που παράγεται να θεωρηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι είναι το σωστά παραγόμενο. Επίσης γίνεται μια δουλειά ελέγχου έτσι ώστε ο Έλληνας φορολογούμενος να ξέρει που πάνε τα χρήματά του γιατί όπως ξέρετε και ο ΕΟΦ είναι μια κρατική υπηρεσία. Από την άλλη οι έλεγχοι εντατικοποιούνται.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι σε πρόσφατους ελέγχους, βρέθηκε ότι φαρμακείο στην οδό Λυκούργου, στην Αθήνα, έδινε πλαστά σκευάσματα τύπου Viagra/ Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, τα κουπόνια ήταν σίγουρα πλαστά, ενώ ερευνάται εάν είναι γνήσιο το φάρμακο.