ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ
   31/5/2012

   ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΡΩΗΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

 Το πρώτο φυλλάδιο διακοπήςκαπνίσματος εν ώρα πτήσης στον κόσμο βοηθά τους ταξιδιώτες να γίνουν«Ασταμάτητοι»

 
Βρυξέλλες, 31ηΜαΐου 2012: Η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή ανακοίνωσε σήμερα μια νέα φάση στην ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια τηςγια τη διακοπή του καπνίσματος «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα»(www.exsmokers.eu) κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος,παρουσιάζοντας το πρώτο φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης στον κόσμο.Αυτό το πολύτιμο φυλλάδιο με πληροφορίες για την υγεία θα υποστηρίξει τουςκαπνιστές να αντιμετωπίσουν την ακατάσχετη επιθυμία τους κατά τη διάρκεια τηςπτήσης και θα τους ενθαρρύνει στο επερχόμενο ταξίδι τους χωρίς τσιγάρο για μιαζωή.

Αυτό το νέοεργαλείο για την υγεία, διαθέσιμο κατά την πτήση σε επιβάτες αεροπορικώνμεταφορών σε όλη την Ευρώπη, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την TAP Portugal,το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ELF) και την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία(ERS). Καθώς ποσοστό άνω του 40,7% των καπνιστών που έλαβαν μέρος στην έρευνα στηνΕλλάδα παραδέχτηκαν ότι ένιωσαν νευρικότητα ή είχαν ακατάσχετη επιθυμία γιατσιγάρο ενώ βρίσκονταν στο αεροπλάνο, το εργαλείο προσφέρει υποκινητικές συμβουλέςγια την υγεία στους επιβάτες που δεν καπνίζουν κατά τη διάρκεια της πτήσηςτους, ώστε να τους ενθαρρύνει και να τους εμπνεύσει να γίνουν πρώην καπνιστέςαγαπώντας τη ζωή[i].Το φυλλάδιο περιλαμβάνει, επίσης, συνδέσμους σε περαιτέρω πηγές και υποστήριξηγια καπνιστές, όπως τη σχετική ιστοσελίδα «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάειτίποτα» και το iCoach, ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο που παρέχειεξατομικευμένη υποστήριξη για τη διακοπή.
Αναφερόμενοςστην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας καιΚαταναλωτών, John Dalli δήλωσε
«Η έναρξη του «Αν το σταματήσεις δεν σεσταματάει τίποτα» και το φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης της TAPPortugal αποτελούν μια καινοτόμα πρωτοβουλία για τη δεύτερη χρονιά διεξαγωγήςαυτής της εκστρατείας. Η εκμετάλλευση του χρόνου που περνάτε μέσα στο αεροπλάνοώστε να αναλογιστείτε όλα όσα έχετε να κερδίσετε διακόπτοντας το τσιγάρο είναιπραγματικά μια καλή ιδέα! Δράσεις όπως και αυτή μας βοηθούν να επιτύχουμε τοστόχο περί ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει μια ζωή χωρίςκάπνισμα.»
Αναφερόμενη στοφυλλάδιο διακοπής εν ώρα πτήσης, η Monica Fletcher, Πρόεδρος του ΕυρωπαϊκούΙδρύματος Πνεύμονα, ανώτατο στέλεχος της Εκπαίδευσης για την Υγεία δήλωσε «Πρόκειται για μια συναρπαστική και πολύτιμηπρωτοβουλία, στην οποία τόσο το ELF όσο και η ERS είναι ιδιαίτερα ευτυχείς πουσυμμετέχουν. Ελπίζουμε ότι οι πρακτικές συμβουλές και οι οδηγίες που αναπτύξαμεθα επιτρέψουν στους καπνιστές να λάβουν τη σοβαρή απόφαση να γίνουν πρώηνκαπνιστές έως τη στιγμή που θα φτάσουν στον προορισμό τους.»

Η πανευρωπαϊκήεκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» μεταθέτει αποκλειστικάτο επίκεντρο από τους κινδύνους του καπνίσματος στα θετικά οφέλη που προκύπτουναν το σταματήσει κανείς, αναδεικνύοντας επιτεύγματα των πρώην καπνιστών. Ηεκστρατεία απευθύνεται στα 28 εκατομμύρια καπνιστών εντός ΕΕ ηλικίας από 25 έως34 και διεξάγεται από το iCoach, μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα παροχήςσυμβουλών υγείας και εργαλείο εγνωσμένης αξίας.
Καθώς ηεκστρατεία ετοιμάζεται να γιορτάσει την 1η της επέτειο, έχεισημειώσει σημαντική επιτυχία, αριθμώντας πλέον περισσότερες από 173.000εγγραφές στο iCoach, 1 στους χίλιουςκαπνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζητά ενεργά υποστήριξη στη διακοπή μέσωαυτού του αποκλειστικού διαδραστικού εργαλείου. Το iCoach λειτουργεί αναλύονταςτις συνήθειες καπνίσματος των χρηστών τους και παρέχοντας εξατομικευμένηβοήθεια και συμβουλευτική σε καθημερινή βάση. Είναι επίσης σημαντικό ότι, όπωςαποκαλύπτουν οι χρήστες iCoach, ο μέσοςκαπνιστής δεν διαθέτει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για την επιτυχή διακοπή,ενισχύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τη σημασία της καινοτόμας και υποκινητικήςεκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Η πιο σημαντική ιατρική παρέμβαση της εποχής μας είναι ηδιακοπή του καπνίσματος» ανέφερε η ΧριστίναΓκράτζιου, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της ΕυρωπαϊκήςΠνευμονολογικής Εταιρείας και επίκουρηκαθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  «Για ναδιεκδικήσουμε μια Ευρώπη χωρίς τσιγάρο, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μαςώστε να προσεγγίσουμε τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος από όλες τιςπλευρές. Με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε ολοκληρωμένα θεραπευτικάπρογράμματα, την διεξαγωγή ενημερωτικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης τουκοινού και συνεργασίες σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό το νέο φυλλάδιοδιακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιαςτέτοιας πρωτοβουλίας συνεργασίας που μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στοκλάδο της Υγείας στην Ευρώπη».

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Η Πύλη ΔημόσιαςΥγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

http://health.europa.eu

Η ιστοσελίδα Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm