ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ
   11/5/2012

   ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΠΑΠ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗΗΜΕΡΙΔΑ

«10 ΧΡΟΝΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣΒΑΔΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΕΛΕΠΑΠ ΑΘΗΝΩΝ»

ΤοΣάββατο 5 Μαΐου 2012 έγινε με μεγάληεπιτυχία, στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου Athens Imperial, Επετειακή Ημερίδα, υπό την αιγίδα τουΥπουργείου Υγείας & ΚοινωνικήςΑλληλεγγύης,  για  τα 10 χρόνιαλειτουργίας του  Κέντρου ΑνάλυσηςΒάδισης & Κίνησης της ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών,αφιερωμένη στη μνήμη του Μεγάλου Ευεργέτητης ΕΛΕΠΑΠ, Τρύφωνα Κουταλίδη.

ΗΠρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ, κα Μαριάννα Μόσχου,καλωσόρισε τους συμμετέχοντες καιευχήθηκε η επετειακή ημερίδα των 10 ετώνλειτουργίας του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισηςκαι Κίνησης, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση75 χρόνων λειτουργίας της ΕΛΕΠΑΠ, νακαταλήξει σε γόνιμα συμπεράσματα γιατο παρόν, το μέλλον και την προοπτικήτης Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης στηνΕλληνική πραγματικότητα.

Παρουσιάστηκεη εμπειρία διακεκριμένων  επιστημόνωνδιαφόρων  ειδικοτήτων - Ορθοπαιδικοί,Παιδονευρολόγοι, Νευρολόγοι,Νευροχειρουργοί, Φυσίατροι, Εμβιομηχανικοί, Φυσικοθεραπευτές- που αντιμετωπίζουν τα πολύμορφα καιπολύπλευρα  προβλήματα  της βάδισηςκαι της κίνησης των ασθενών τους.

ΤοΚέντρο Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησηςτης  ΕΛΕΠΑΠ  ξεκίνησε  τηλειτουργία  του πριν 10 χρόνια,  μεστόχο την  συμβολή στη διάγνωση καιαντιμετώπιση παιδιών και ενηλίκων με κινητικά προβλήματα βάδισης.

Οκ. Δημήτρης Πασπαράκης, συντονιστήςδιευθυντής της Β΄Ορθοπαιδικής κλινικήςτου Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού,και πρωτεργάτης στην δημιουργία τουΚέντρου Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης,έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορικήαναδρομή στην παρουσία της ΑνάλυσηςΒάδισης στην Ελλάδα.    

ΟΔιευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισηςτου Νοσοκομείου NuffieldOrthopaedic Centre,(Οξφόρδη)Tim Theologis,ανέπτυξε  τη χρησιμότητα  τωναναλύσεων στην εντόπιση  προβλημάτωνβάδισης, στην λήψη αποφάσεων για τοείδος της  χειρουργικής παρέμβασηςκαι στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Παρουσίασε   στοιχεία  απόπεριπτώσεις, όπου η  Ανάλυση Βάδισης έδωσε τη δυνατότητα να αποφευχθούνεπαναλαμβανόμενες χειρουργικέςεπεμβάσεις και να αντικατασταθούν απόμια επέμβαση με ελάχιστη  παρεμβατικήτεχνική.

Ηκ. Αντιγόνη Παπαβασιλείου διευθύντρια της Παιδονευρολογικής κλινικής τουΝοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, παρουσίασεδιεξοδικά την σημασία της ΑνάλυσηςΒάδισης στην εφαρμογή της ΑλλαντικήςΤοξίνης για την βελτίωση της βάδισηςσε άτομα με Ε.Π.

Επίσηςπαρουσίασαν τις ερευνητικές τουςεργασίες οι κκ. Παντελής Σ., ΣτράτζαληςΓ., Αλιγιζάκης Α., Δημακόπουλος Ρ.,Καραβόλιας Χ., Ταμβίσκος Α.  καιΜεταξιώτης Δ. καθώς και τα μέλη τουΚέντρου Δάρρας Ν., Τζιομάκη Μ., ΠενταράκηςΜ., Α. Βανέζης, καιΝεστορίδης Χ.

Οκαθηγητής Ορθοπαιδικής κ. Σουκάκοςτόνισε την σπουδαιότητα της ΑνάλυσηςΒάδισης στην αξιολόγηση των Ορθοπαιδικώνπεριστατικών. Ο καθηγητής Νευροχειρουργικήςκ. Σακάς αναφέρθηκε στην χρησιμότητατης Ανάλυσης Βάδισης στην έρευνα, ωςπρος την εφαρμογή της εν τω βάθειεγκεφαλικής διέγερσης, καθώς και τηναξιολόγηση των αποτελεσμάτων τηςχειρουργικής επέμβασης του Υδροκεφάλουενηλίκων. 

Ηεμπειρία  των  ερευνητών από τηνσυνεργασία τους με το Κέντρο ΑνάλυσηςΒάδισης & Κίνησης της  ΕΛΕΠΑΠ, αλλάκαι στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφίαπροβάλλουν  την   Ανάλυση Βάδισης  και Κίνησης ως  απαραίτητηπροϋπόθεση στην  αντιμετώπιση των  παιδιών   με εγκεφαλικήπαράλυση, των  αθλητικών κακώσεων,των  ατόμων που πάσχουν  απόμυοπάθειες, οστεοαρθρίτιδες, ρευματοειδήαρθρίτιδα, διαβητικές αρθροπάθειες, σεόσους έχουν ανάγκη  από ορθωτικάπέλματα και νάρθηκες.

Γιαυτό, έχουν συσταθεί επιτροπέςεμπειρογνωμόνων στο ΚΕ.Σ.Υ. στην προσπάθειανα ενταχθούν οι Εμβιομηχανικές μετρήσεις,στις  καλυπτόμενες από τα ασφαλιστικάταμεία.

Τονίστηκεαπό όλους , ότι  πέρα από τις συγκεκριμένεςπεριπτώσεις,  όπου η βοήθεια για τονγιατρό και για τον ασθενή είναι εμφανής,η Ανάλυση Βάδισης και Κίνησης  βοηθά τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα την  φυσιολογία και παθολογία της κίνησης. Σε αυτό  συμβάλλει ενεργά το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης &Κίνησης της ΕΛΕΠΑΠ  με τα ερευνητικάτου προγράμματα.

Στηνσυζήτηση που ακολούθησε προτάθηκε ναπεριληφθεί το αντικείμενο στη διδακτέαύλη  των  σχετιζομένων ειδικοτήτων.

Τέλοςανακοινώθηκε από το Κέντρο ΑνάλυσηςΒάδισης και Κίνησης της ΕΛΕΠΑΠ, ηδιοργάνωση στις 8 & 9 Ιουνίου 2012,εκπαιδευτικού διημέρου ΒασικήςΕκπαίδευσης στην Ανάλυση Βάδισης.

____________________________________________________________________ΗΕΛΕΠΑΠ,www.elepap.gr, στα 75 χρόνια λειτουργίας της, με 6 Κέντραπανελλαδικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη,Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο και220 άτομα εξειδικευμένο Προσωπικό, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες,διοργανώνει, συμμετέχει , πρωτοστατείσε ημερίδες, συνέδρια και σεμινάριαστην Ελλάδα και το Εξωτερικό, εφαρμόζονταςτις πιο σύγχρονες και πρωτοποριακέςεπιστημονικές και θεραπευτικές μεθόδουςαποκατάστασης, σ’ένα πρόγραμμα ολιστικήςπαρέμβασης, με διεπιστημονική ομάδα,στην υπηρεσία των παιδιών με κινητικέςκυρίως αναπηρίες και αναπτυξιακέςδυσκολίες, από λίγων ημερών έως και τηνενηλικίωσή τους. Παράλληλα λειτουργεί:Σύγχρονο Κέντρο Ανάλυσης-Βάδισης καιΚίνησης, Πρόγραμμα Πρώιμης Εκπαιδευτικήςκαι Θεραπευτικής Παρέμβασης, ΜονάδαΕιδικής Προσχολικής Αγωγής , από 18 μηνώνέως και 6 ετών , συνδυάζοντας εκπαιδευτικήκαι θεραπευτική παρέμβαση, πρωτοποριακόερευνητικό Πρόγραμμα ΝευροψυχολογικήςΑποκατάστασης για ενήλικες ,μετά απόεγκεφαλικές βλάβες σε συνεργασία με τοDayTreatmentHeadTraumaProgramτου RuskInstituteofRehabilitationMedicine,του NewYorkSchoolofMedicineτης Νέας Υόρκης, καθώς και ΕιδικόΠρόγραμμα ,για την Ολιστική ΘεραπευτικήΠαρέμβαση  Βρεφών, από ημερών έως 18μηνών.

Σεετήσια βάση αγκαλιάζει πάνω από 1.600παιδιά με αναπηρία !