ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ
   1/3/2015

   Δωρεά οργάνων σε ένα μικρό παιδί


Ένααγόρι 12ετών,μπορεί εδώ και λίγες μέρες να απολαμβάνει την αθωότητα της ηλικίας του, ύστερααπό το δώρο ζωής που του χάρισε μια 60χρονη άτυχη γυναίκα με το θάνατό της. Το παιδί, λόγωνεφρικής ανεπάρκειας, υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση τα τελευταία τρία χρόνια.

Ηευεργετική δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, από τη Μονάδα ΕντατικήςΘεραπείας του ΓΝ«Κοργιαλένειο – Μπενάκειο» ΕΕΣ. Δότριαήταν μία 60χρονηγυναίκα, η οποία κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι ιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ) πρότειναν τηδυνατότητα της δωρεάς οργάνων στους συγγενείς τηςεκλιπούσας, οι οποίοι, τη δύσκολη εκείνη ώρα, βρήκαν το ψυχικό σθένος ναδωρίσουν τα όργανά της προς μεταμόσχευση. Άμεσα ενημερώθηκε ο ΕθνικόςΟργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος ανέλαβε το συντονισμό των διαδικασιών,σε συνεργασία με τους ιατρούς της ΜΕΘ.

Εκτός από τον ένα νεφρό, που μεταμοσχεύθηκεστον 12χρονο, μεταμοσχεύθηκαν επίσης:

  • Το ήπαρ σε άνδρα 64 ετών στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.
  • Ο δεύτερος νεφρός σε άνδρα, υπερευαισθητοποιημένο, 35 ετών, ο οποίος υποβαλλόταν 3 χρόνια σε αιμοκάθαρση.

 

Ιδιαίτερα αξίζει να υπογραμμιστούν οιπροσπάθειες ιατρών, προσωπικού και συντονιστών για την επιτυχή έκβαση της«γέφυρας ζωής», καθώς και η ευαισθητοποίηση και συμβολή του Υπουργού Υγείας Π. Κουρουμπλή. Εξίσουσημαντική υπήρξε η συνδρομή του ΕΚΑΒ,που, με τη συνοδεία της Άμεσης Δράσης,μετέφεραν μόσχευμα στο αεροδρόμιο. Άριστη ήταν, τέλος, η συνεργασία με τηναεροπορική εταιρεία Aegean, η οποία καθυστέρησε για λίγα λεπτά τηνπρογραμματισμένη πτήση της, προκειμένου να παραλάβει το μόσχευμα.

Ο ΕΟΜ, ευχαριστεί θερμά όλους όσοισυνέβαλαν σε αυτή τη «γέφυρα ζωής»,  ενώ ευχαριστίες και συλλυπητήρια απευθύνει ιδιαίτερα στην οικογένεια τηςεκλιπούσας για τη γενναιόδωρη και ανιδιοτελή πράξη της, με την ευχή η δωρεάαυτή να απαλύνει σύντομα τον πόνο τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι χθες Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μια ακόμη δωρεά οργάνων. Αυτή τη φοράαπό την Κύπρο και συγκεκριμένα από το ΓΝ Λευκωσίας, όπου το ήπαρ από έναν62χρονο άνδρα μεταμοσχεύθηκε σε 52χρονο στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο».