ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ
   29/5/2013

   ΚΟΨΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 31 Μαΐου 2013

«Πάρτε την απόφαση και κόψτε το κάπνισμα!»

 «Απελευθερωθείτε απότο κάπνισμα!» είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τηνΠαγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, 31 Μαΐου 2013. Η Ελληνική ΚαρδιολογικήΕταιρία σε Συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα μας προτρέπει να το πάρουμεαπόφαση και να κόψουμε το κάπνισμα, απολαμβάνοντας τα θετικά οφέλη μια ζωήςχωρίς τσιγάρο!

 

  Το κάπνισμασκοτώνει περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων πάνω από600 000 είναι μη καπνιστές που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα! Η συχνότητα τωνενεργών καπνιστών ανέρχεται σήμερα στο 60% για τους άνδρες και 40% για τιςγυναίκες. Σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2010), με τοντρέχοντα ρυθμό εξέλιξης μέχρι το τέλος του 2020 οι θάνατοι θα έχουν αυξηθεί σε10.000.000 ετησίως! Το κάπνισμα αποτελεί, λοιπόν, χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτεροεχθρό του ανθρωπίνου είδους! Η διαπίστωση αυτή, η οποία έχει τεκμηριωθείεπιστημονικά με συντριπτικά στοιχεία τα τελευταία χρόνια με μελέτες καικαταγραφές, μπορεί να μην αποτελεί πλέον είδηση, καθώς τη γνωρίζουμε όλοι μας,αλλά καθιστά επιτακτική τη λήψη μέτρων, από την Πολιτεία, αλλά και από εμάςτους ίδιους, που θα ανακόψουν τη φόρα της θανατηφόρας αυτής συνήθειας στηνΕλλάδα, η οποία δυστυχώς κατέχει την 6η θέση στην κατανάλωση καπνούπαγκοσμίως.

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. ΙωάννηςΚαλλικάζαρος, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, τόνισε ότι «Το κάπνισμα είναι ησημαντικότερη πλήρως αναστρέψιμη αιτία πρώιμου θανάτου. Βέβαια, η διακοπή τουκαπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μόνο 5 στους 100 καπνιστές κόβουντο τσιγάρο χωρίς βοήθεια». Συνεχίζοντας, ο κ. Καλλικάζαρος προέτρεψε τουςκαπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, αναλύοντας τα οφέλη από τη διακοπή τουκαπνίσματος:

  • Είκοσι λεπτά μετά το τελευταίο τσιγάρο η αρτηριακή πίεση γίνεται κανονική και οι καρδιακοί παλμοί επανέρχονται στο φυσιολογικό τους ρυθμό.
  • Οκτώ ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα και το οξυγόνο στο αίμα αυξάνει.
  • Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η γεύση και η όσφρηση βελτιώνονται.
  • Εβδομήντα δύο ώρες μετά το τελευταίο τσιγάρο η αναπνοή γίνεται ευκολότερη αφού οι αεραγωγοί των πνευμόνων χαλαρώνουν.
  • Δύο μήνες μετά το τελευταίο τσιγάρο βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται θεαματικά η ικανότητα προς άσκηση, ενώ η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνει μέχρι και 30%.
  • Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο μειώνεται σχεδόν στο μισό ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή.
  • Δέκα χρόνια μετά το τελευταίο τσιγάρο τα προκαρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν με το κάπνισμα αντικαθίστανται από φυσιολογικά, ενώ ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρκίνου του πνεύμονα, καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών επεισοδίων γίνεται σχεδόν ο ίδιος με αυτόν που διατρέχουν τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ!

 

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Αντιπρόεδρος της ΕλληνικήςΚαρδιολογικής Εταιρίας κ. Στέφανος Φούσας τόνισε τις αρνητικέςεπιπτώσεις του καπνίσματος, σημειώνοντας ότι: «Οι καπνιστές είναι 7 φορές πιο ευάλωτοι στο θάνατοαπό τέτοιους καρκίνους συγκριτικά με τους μη καπνιστές! Καθόλου τυχαία, ο ΠαγκόσμιοςΟργανισμός Υγείας κατατάσσει το κάπνισμα σαφώς ανάμεσα στους παράγοντες οιοποίοι αυξάνουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα στο σύγχρονο κόσμο μας, μαζί μετο σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την παχυσαρκία, την κατάχρηση αλκοόλ κιάλλα, ενώ η αμερικάνικη καρδιολογική εταιρία το χαρακτηρίζει ως την πιοσημαντική αναστρέψιμη αιτία πρόωρου θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τοκάπνισμα σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, με τον καρκίνο του πνεύμονα,αλλά και άλλους τύπους καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστεως και των νεφρών, τουτραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα, του φάρυγγα και της μύτης, του οισοφάγου, τουπαγκρέτος, του στομάχου του ήπατος και του μαστού. Ακόμη και κάποιες μορφέςλευχαιμίας έχουν συσχετιστεί με το κάπνισμα, καθώς επίσης και το λέμφωμα Hodgkin’s». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Φούσας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «Οι κίνδυνοι τους οποίους εγκυμονεί τοκάπνισμα φαίνεται να είναι ως ένα μεγάλο βαθμό αντιστρεπτοί αρκεί να κόψεικανείς το κάπνισμα. Ακόμη όμως κι αν όλα τα παραπάνω δε σας είναι αρκετά για ναδιακόψετε, τότε σκεφτείτε τους γύρω σας, καθώς καρκίνο μπορεί να προκαλέσει καιτο παθητικό κάπνισμα.».

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, κ. ΙωάννηςΒλασερός μας παρότρυνε να πούμε «Όχι στο τσιγάρο!». Όπως ανέφερε ο κ. Βλασερός, «Το κάπνισμααναγνωρίζεται ως μία ισχυρή ψυχοενεργή ουσία που προκαλεί εφορία, γεγονόςπου την κάνει ισχυρά εθιστική. ‘Ετσι, τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος είναιπολύ χαμηλά συγκριτικά με το ποσοστό όσων επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα.Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο το 3% εξ όσων θέλει να διακόψει το κάπνισμακαταφέρνει να το πετύχει.» Συνεχίζοντας ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι: «Σήμεραέχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε φαρμακευτικά και ψυχολογικά τους καπνιστέςπου θέλουν να διακόψουν. Η φαρμακευτική θεραπεία της διακοπής του καπνίσματοςεξελίσσεται συνεχώς λόγω της αυξανόμενης έκτασης του προβλήματος. Έτσι, έχουμεστη διάθεσή μας από το 1984 τα αυτοκόλλητα και τις τσίχλες νικοτίνης, τα οποίαβοηθούν αρκετά αυτόν που επιθυμεί τη διακοπή, αλλά πλέον και φαρμακευτικήαγωγή, όπως τη βουπροπιόνη (Zyban) και τηβαρινικλίνη (Champix). Το πιοσημαντικό στη διακοπή του καπνίσματος, όμως, είναι η πραγματική απόφαση τουκαπνιστή να διακόψει.», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΕ και κλείνονταςσημείωσε: «Ως καρδιολόγος αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να συμβάλωστην διακοπή του καπνίσματος για να αποτρέψω το έμφραγμα και όχι να τοαντιμετωπίσω.»

 

Λαμβάνοντας το λόγο ο Πρόεδρος της Ομάδας ΕργασίαςΕπιδημιολογίας – Πρόληψης κ.Γεώργιος Γκουμάς τόνισε τη σπουδαιότητα να απαγορευθεί και στην Ελλάδατο Κάπνισμα σε Δημόσιους Χώρους, αλλά και να ληφθούν και - το κυριότερο- ναυλοποιηθούν μέτρα για την αλλαγή των συνηθειών των καπνιστών. «Ας μην ταπεριμένουμε, όμως, όλα από την Πολιτεία», ανέφερε ο κ. Γκουμάς, «αςακολουθήσουμε το μήνυμα του Π.Ο.Υ. κι ας απελευθερωθούμε σήμερα κιόλας από τοκάπνισμα! Υπάρχουν πολλά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να κόψειτο κάπνισμα, όπως φαρμακευτική αγωγή, τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, αλλάκαι το iCoach, μια δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα (www.exsmokers.eu) παροχής συμβουλών υγείας που βοηθά περίπου 380.000ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα γιαπάντα. Το iCoach είναι το κύριο εργαλείο της βραβευμένης εκστρατείας της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής «Αν το σταματήσεις, δεν σε σταματάει τίποτα». Η εκστρατεία προωθεί ταθετικά οφέλη μιας ζωής χωρίς καπνό, στα οποία περιλαμβάνονται καλύτερη υγεία,καλύτερες κοινωνικές συναναστροφές, περισσότερα χρήματα και φυσικά καλύτερηποιότητα ζωής. Το πρόγραμμα αποφεύγει να ασκεί κριτική στους καπνιστές, αλλάεπισημαίνει τα πολυάριθμα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος, συνδυάζοντας ταθετικά αυτά μηνύματα με τη δυνατότητα χρήσης των πιστοποιημένων εργαλείων τηςεκστρατείας».

 

Σχετικά με την καμπάνια «Αν το σταματήσεις δε σεσταματάει τίποτα!»

«Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα»είναι το σύνθημα της εκστρατείας κατά του καπνίσματος για όλη την ΕυρωπαϊκήΈνωση που εγκαινίασε τον Ιούνιο του 2011 ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τηνπολιτική υγείας και καταναλωτών, John Dalli. Η εκστρατεία προωθεί τα θετικάοφέλη μιας ζωής χωρίς καπνό, στα οποία περιλαμβάνονται καλύτερη υγεία,καλύτερες κοινωνικές συναναστροφές, περισσότερα χρήματα, και φυσικά καλύτερηποιότητα ζωής. Ο στόχος της είναι να βοηθήσει τους νέους ηλικίας 18-35 ετών νακόψουν το κάπνισμα ή να μην το ξαναρχίσουν και να γίνουν «ασταμάτητοι» σε μιαζωή χωρίς τσιγάρο. Δείτε περισσότερα για την εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δενσε σταματάει τίποτα» στο www.exsmokers.eu.

 

Σχετικά με το iCoach

Το iCoach αποτελεί ψηφιακή πλατφόρμα καθοδήγησηςσε θέματα υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση, διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσεςτης ΕΕ. Σε αντίθεση με άλλα μέσα στον τομέα της υγείας, το iCoachεπικεντρώνεται σε εκείνους που δεν είναι πρόθυμοι να σταματήσουν και σεεκείνους για τους οποίους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποτροπής. Στην Ευρώπη τοiCoach, το «εργαλείο» της καμπάνιας, βοηθά περισσότερους από 380 χιλιάδεςπολίτες στη διακοπή του καπνίσματος, ενώ οι «φίλοι» της καμπάνιας στο Facebookέχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.

Και στην Ελλάδα, τα στοιχεία αποδοτικότητας τηςκαμπάνιας είναι ενθαρρυντικά, καθώς ήδη οι εγγεγραμμένοι στο iCoach ξεπερνούντις εννέα χιλιάδες, ενώ η αντίστοιχη Ελληνική σελίδα της καμπάνιας στο Facebookξεπερνά τις 74 χιλιάδες φίλους. Επισκεφθείτε το http://www.exsmokers.eu/el-el/index καιεγγραφείτε στο iCoach για να λάβετε πρακτική βοήθεια να κόψετε το κάπνισμα ήεγγραφείτε στη σελίδα στο facebook:https://www.facebook.com/Unstoppable.hellas?ref=hl.

 

Σχετικά μετην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία

Η ΕΚΕ ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται στην Ελλάδατο 1948. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, από τιςαρχαιότερες και πολυπληθέστερες ιατρικές εταιρείες, που αριθμεί περί τα 2700μέλη καρδιολόγους και 700 μέλη νοσηλευτές. Βασικός σκοπός της εταιρείας είναι ηπροβολή και προώθηση του επιστημονικού καρδιολογικού έργου και της έρευνας.

 

Κοινωνικό προφίλ

Εκπαίδευση ιατρών στην Ελληνική περιφέρεια

Παροχή υποτροφιών σε νέους Καρδιολόγους σεκέντρα του εξωτερικού

Ανάπτυξη της έρευνας χρηματοδοτώντας πανεπιστημιακέςκαρδιολογικές κλινικές και καρδιολογικές κλινικές του ΕΣΥ

Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματαπου άπτονται της Καρδιολογίας (ραδιοτηλεοπτικά σποτ, έντυπο υλικό)

Δωρεάν εξέταση παιδιών προσχολικής ηλικίας σεπαραμεθόριες περιοχές, σε περιοχές με υψηλό ποσοστό ανεργίας

Δωρεάν εξέταση παιδιών ανασφάλιστων οικογενειών,σχολικής ηλικίας προκειμένου να μπορούν να λάβουν μέρος στο μάθημα τηςγυμναστικής

Δωρεάν κοινωνικό ιατρείο για ανασφάλιστους μεπροβλήματα καρδιολογικά

Το κοινωνικό έργο της εταιρείας μας είναι μεγάλοκαι πολυδάπανο. Προσπαθούμε να το χρηματοδοτήσουμε με ίδιους πόρους αλλά πολλέςφορές αυτό είναι καθίσταται αδύνατο, λόγω των οικονομικών συνθηκών. Θα ήτανιδιαίτερη τιμή και χαρά εάν θα μπορούσατε να υποστηρίξετε αυτή την προσπάθειαμέσω των προγραμμάτων σας της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

 

Επιστημονικό έργο

Γιασαράντα και πλέον χρόνια η ΕΚΕ εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΗΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις βάσεις δεδομένωνιατρικών εκδόσεων MEDLINE (impact factor 1,227).

Ετησίως,κάθε Οκτώβριο,  διοργανώνει το ΠανελλήνιοΚαρδιολογικό Συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περί τα 3500 άτομα (Καρδιολόγοι,Ειδικευόμενοι και Νοσηλευτές) και κάθε Φεβρουάριο, τα Σεμινάρια των ΟμάδωνΕργασίας στα οποία ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 1500 άτομα.

Παράλληλαεκπαιδεύουμε κάθε χρόνο Ιατρούς στην Περιφέρεια μέσω των περιφερειακώνσυνεδρίων που οργανώνουμε στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.