ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ
   26/11/2013

   Σ.ΚΩΤΣΟΒΟΣ: ΘΕΛΩ ΕΝΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΦΣΑ
  1. Από πότε ασχολείστε με το συνδικαλισμό;

Ασχολούμαι με τον συνδικαλισμόαπό το 2004,μάλιστα το 2007 είχα εκλεγεί αναπληρωματικός εκλέκτορας στον ΠΦΣ.   


  1. Πως θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση στην Ελλάδα γενικότερα σήμερα;

Η Ελλάδα με το μνημόνιο γύρισε 50χρόνια πίσω. Οι αλλαγές που γίνονται τώρα έπρεπε να είχαν γίνει από το1999 τότεπου ξεκίνησε η μεγάλη φούσκα του Χρηματιστηρίου και της Οικονομίας

 

  1. Και ο φαρμακευτικός κλάδος; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες πληγές στο σύστημα;

Ο φαρμακευτικός κλάδος πλήρωσεπολύ ακριβά την είσοδο της Ελλάδας στην τότε Οικονομική Νομισματική Ένωση μεμείωση τιμών στα φάρμακα πλέον του 40%.  Και τώρα ξανά όποια περικοπήδαπανών γίνεται στην Υγεία και αλλού, γίνεται από τους φαρμακοποιούς είτεμε οριζόντιες μειώσεις τιμών φαρμάκων που έφτασε το  60%  καιαπομείωση της αξίας του stock στα ράφια μας, είτε με την αρνητική λίστα η οποίασυνεχώς μεγαλώνει. Η απώλεια ύλης, η καθυστέρηση πληρωμών -τώρα ομαλοποιήθηκεστις 60 μέρες μετά από 2 χρονια περίπου-,η  δυσλειτουργία του ΕΟΠΥΥ,ταπαλιά χρέη ,  η μείωση της κατανάλωσης, μιας και ο κόσμοςδυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, κόβοντας φάρμακα απαραίτητα ακόμα και για τηνυγεία του και η απόλυτη αναρχία με το ωράριο λόγω ασυνεννοησίας του ΦΣΑ μετον ΠΦΣ. 

 

 

  1. Αν σας δινόταν η ευκαιρία να αναπροσαρμόσετε τον ΦΣΑ, τι θα κάνατε πρώτο;

Από την πρώτη στιγμή πουασχολήθηκα με τα κοινά, έβαλα σε πρώτο πλάνο ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ των συναδέλφων.Περνάμε τόσες ώρες στο φαρμακείο μας, με τόσα προβλήματα και τόσες ερωτήσειςαπό τους πελάτες-ασθενείς μας, που ένας οργανωμένος και καταρτισμένος ΦΣΑ, μαςείναι απαραίτητος. Αντί αυτού  βρισκόμαστε τις περισσότερες φορέςαντιμέτωποι με λάθος πληροφόρηση, με  την αδυναμία και ίσως με την αδιαφορία του προσωπικού του ΦΣΑ να μας στηρίξει σωστά και ευγενικά όπως θαέπρεπε. Έτσι λοιπόν αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα η αναδιοργάνωση ενόςΦΣΑ γρήγορου, ευγενικού, λειτουργικού   και η ηλεκτρονική τουαναβάθμιση,  με κωδικό πρόσβασης σε κάθε φαρμακοποιό -μέλος του, ώστε να έχει εικόνα των πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί και όσωνεκκρεμούν όπως και των  συνταγών πουπερικόπτονται.                                                                                   

 

  1. Ποια η μεγαλύτερη αγωνία σας για το φαρμακευτικό επάγγελμα;

Η μεγαλύτερη αγωνία μου, είναι τομέλλον της χώρας μας και κατ' επέκταση του επαγγέλματος μας. Οι συνεχείςπερικοπές της Φαρμακευτικής δαπάνης μας εχουν φέρει εκτός εαυτού. Πρέπει νακαταλάβουν όλοι πως η βιωσιμότητα του φαρμακείου σχετίζεται άμεσα με τηνπρωτοβάθμια περίθαλψη της χώρας και πως χάρη στις οικονομίες των φαρμακοποιών,όσες ακόμα υπάρχουν, παίρνει ο κόσμος τα φάρμακά του .   

                                                                

  1. Ποια η σημαντικότερη θέση της παράταξή σας;

Η σημαντικότερη θέση μας, από τηνπρώτη μας συνάντηση, ήταν και είναι  η δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύηςστον ΠΦΣ, όπου και κατεβαίνω υποψήφιος, για όσους συναδέλφους έχουν ανάγκηκαι δυστυχώς είναι πολλοί. ΟΛΟΙ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ, θα βοηθηθούν αν τοχρειαστούν.  

                               

  1. Μια ευχή για το μέλλον.

Μια αλλαγή διοίκησης στονΦΣΑ για μια αγαστή συνεργασία με τον ΠΦΣ θα ήταν για μένα, ό,τι καλύτεροσε αυτή την δύσκολη στιγμή για τον κλάδο μας.