ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ
   13/11/2013

   ΚΑΤΙΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ; ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΦΣΑ

Σκληρή κριτική προς όλες τις πλευρές ασκεί η ΚάτιαΣταυροπούλου που μιλάει για την έντονη συνδικαλιστική τους δράση και ζητάει από τους νέους φαρμακοποιούς να αγαπήσουν το επάγγελμα τους.

Η Κάτια  Σταυροπούλου κατακεραυνώνει τη διοίκηση του ΦΣΑ αλλά …δεν χαρίζεται και σε αυτούς που υπόσχονται πολλά προεκλογικά..

 

  1. Γιατί απέχετε από το συνδικαλισμό τα τελευταία 3 χρόνια;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ενημερώσωότι είμαι ενεργά στον συνδικαλισμό από το 1998 μέχρι σήμερα στον ΠΦΣ και πριντρία χρόνια στον ΦΣΑ. Μπήκα με μόνη σκέψη να υπηρετήσω τα συμφέροντα τουφαρμακοποιού, ζώντας άμεσα τους προβληματισμούς του. Πιστεύω ότι κατά τηδιάρκεια όλων αυτών των χρόνων πρόσφερα θετικά στις εποικοδομητικές, κατά τηγνώμη μου, συλλογικές αποφάσεις και αντέδρασα σε αυτές που θεωρούσα ενάντια στοσυμφέρον του ΦΣΑ. Η αντίδρασή μου αυτή δεν άρεσε στην τότε (και τώρα) ηγεσία,πολεμήθηκα γι αυτό και αντικαταστάθηκα από αυλοκόλακες. Απογοητεύτηκα από τηδιγλωσσία, την υποκρισία και τις αποφάσεις που δεν υπηρετούσαν τον σύλλογο παράμόνο τα προσωπικά συμφέροντα. Ελπίζω οι συνάδελφοι να κατάλαβαν επιτέλουςποιους είχαν στο τιμόνι του Συλλόγου και ότι ήρθε η στιγμή να τους αλλάξουν.Άλλωστε ένας συνδικαλιστής δεκαπέντε χρόνια στην ίδια θέση από μόνο του είναισκάνδαλο.

 

  1. Τελικά πόσα από όσα υπόσχονται πόσα πραγματοποιούνται; Είτε από την πλευρά της διεκδίκησης είτε από την πλευρά της διοίκησης;

Οι υποσχέσεις είναι εύκολες απόπολιτικάντηδες και λαοπλάνους. Δεν τους ενδιαφέρει τι υπόσχονται στουςσυναδέλφους, αλλά πιο είναι το προσωπικό τους συμφέρον. Υποσχέσεις προεκλογικέςπου την επομένη ξεχνιούνται αυτομάτως. Η διεκδίκηση εξαρτάται από τον τρόπο μετον οποίο διεκδικείς τα συμφέροντα του κλάδου. Ο ένας τρόπος είναι η επίδειξηυπεροχής, που στο τέλος παραμένει μια επίδειξη με ανεπαρκή αποτελέσματα και οάλλος τρόπος είναι η λογική αντιμετώπιση των προβλημάτων που μπορεί να δώσειλύσεις. Όσο για την διοίκηση του ΦΣΑ τα αποτελέσματα των πράξεων του έχουν μπειστο πετσί κάθε συναδέλφου. Οδήγησε τον κλάδο στην σημερινή κατάσταση απαξίωσης,αποδυνάμωσης και εξαθλίωσης. Να μας πουν επιτέλους τι πέτυχαν αφού με θράσοςζητούν ξανά την ψήφο μας. Πέτυχαν μήπως την μη μείωση του ποσοστού κέρδους;Μήπως το ενιαίο ωράριο για όλα τα φαρμακεία της Αττικής; Ή μήπως το σωστό τρόποπληρωμής των ταμείων;

 

  1. Από τις εξελίξεις στον φαρμακευτικό τομέα, πόσες ήρθαν σαν φυσικά ακόλουθα των καιρών και πόσες ήταν βάση σχεδίου;

Λόγω της οικονομικής κρίσης οχώρος του φαρμακείου στοχοποιήθηκε και έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα. ΠληρωμέςΕΟΠΥΥ, ληξιπρόθεσμα, rebate,υποτιμήσεις φαρμάκων, οδήγησαν πολλούς φαρμακοποιούς σχεδόν στο κλείσιμο. Τοδιευρυμένο δε ωράριο που υπονοεί αλυσίδες φαρμακείων και υπονομεύει τα μικράφαρμακεία ήρθε βάση σχεδίου από την ηγεσία του ΦΣΑ.

 

  1. Ποιά είναι τα τρία μεγαλύτερα θέματα του κλάδου και με ποια προτεραιότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν;

Τα τρία μεγαλύτερα άλυταπροβλήματα του κλάδου είναι:

Πληρωμές ΕΟΠΥΥ. Η δημόσιαφαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2.2 δις. Οι ημερομηνίεςπληρωμών προς τα φαρμακεία επιβάλλεται να είναι τακτές, σε συγκεκριμένη ημέρακάθε μήνα ώστε να μην κινδυνεύουν οι επιταγές μας. Απαιτείται η εξόφληση όλωντων παλαιών χρεών των ταμείων προς τα φαρμακεία. Όσον αφορά το ωράριο. Άμεσηκατάργηση του νόμου Λοβέρδου. Ένα ενιαίο ωράριο για όλους τους φαρμακοποιούς μεσεβασμό στο πενθήμερο, την 40ωρη εργασία και προαιρετικά 6-7 ώρες τα Σάββατα.Το ωράριο που εισηγήθηκα στην συνέλευση του τομέα της Αγίας Παρασκευής είχεαυτά τα χαρακτηριστικά. Αναγκαστήκαμε να αποταθούμε στον δήμο λόγω τηςαδιαφορίας εκ μέρους του ΦΣΑ. Πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο και τοακολουθούν όλοι οι συνάδελφοι με την εξαίρεση ενός διευρυμένου, και από ότιφαίνεται όλοι δείχνουν να το μπορούν να το ακολουθήσουν.

  1. Είναι ο φαρμακοποιός ο μεγαλύτερος εχθρός του εαυτού του;

Σε κάθε φαρμακοποιό δίνεται ηευκαιρία να διαλέξει με την ψήφο του το διοικητικό του σώμα. Από αυτόν τον ίδιοσυνεπώς εξαρτάται αν είναι εχθρός ή φίλος του εαυτού του. Ας σκεφτεί ο καθέναςμόνος του τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι.

  1. Όσον αφορά το ταμείο αρωγής το οποίο συζητείται, ποια η θέση σας;

Για το ταμείο αρωγής ήαλληλεγγύης στον ΠΦΣ είμαι σύμφωνη και πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Υπάρχουνπολλοί συνάδελφοι στα όρια της εξαθλίωσης που πρέπει να βοηθηθούν.

  1. Μια συμβουλή σε έναν νέο που ξεκινά τώρα να εργάζεται.

Η συμβουλή μου προς τους νέους φαρμακοποιούςείναι να αγαπήσουν και  να υπηρετήσουν τοεπάγγελμα τους. Μόνο έτσι θα προκύψει ένα καλύτερο αύριο γι αυτούς και τονκλάδο γενικότερα. Δεν υπάρχει χρυσή συνταγή επιτυχίας για κανέναν νέοεπαγγελματία αν δεν αγαπήσει αυτό που κάνει. Η συνεχής αναβάθμιση των γνώσεωνενός φαρμακοποιού είναι απαραίτητο εφόδιο για τον ίδιο, με τις οποίες θαμπορέσει να καλύψει και τυχόν νέες ανάγκες του κοινού. Τέλος, οι νέοιφαρμακοποιοί οφείλουν να κρατήσουν την επιστημονική τους αξιοπρέπεια καισυναδελφικότητα με πυξίδα ένα καθαρό μέλλον.