Τριάντα ασθενείς καθημερινά ψαχνουν για ένα κρεβατι στις ΜονάδεςΕντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) .Από δεκαετίας είναι γνωστό ότι οι κλίνες σε λειτουργία δεν επαρκούν για τιςανάγκες των συμπολιτών μας και καθημερινά σχεδόν υπάρχει λίστα αναμονής στοΕΚΑΒ ασθενών που περιμένουν να βρεθεί διαθέσιμη κενή κλίνη ΜΕΘ για νανοσηλευθούν.
Μοναδική θετική παρένθεση η περιοδος ...της πανδημίας γρίπης που έγινε αφορμήνα κινητοποιηθεί η Πολιτεία και να λειτουργήσουν οι μισές από τις 150 κλειστέςκλίνες που διέθετε η χώρα το 2009, κύρια με συμβασιούχους γιατρούς καινοσηλευτές.
Αγοράσθηκε εξοπλισμός για 70 περίπου κλειστές κλίνες, που απαιτούσανσυμπληρωματικό εξοπλισμό για να λειτουργήσουν. Ήρθε, όμως, η οικονομική κρίση, σταμάτησαν οι προσλήψεις ακόμη και οιδιορισμοί των προσληφθέντων, δεν ανανεώθηκαν πολλές συμβάσεις, δεναντικαταστάθηκαν όσοι αποχώρησαν και σήμερα είμαστε πάλι από εκεί πουξεκινήσαμε.
Παράλληλα, υπάρχουν έτοιμεςγια λειτουργία κλειστές κλίνες σε πολλές ΜΕΘ, που παραμένουν αναξιοποίητες,λόγω κυρίως μη στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό, την ίδια ώρα πουαλλόφρονες συγγενείς κάνουν αγώνα να βρεθεί μια κλίνη για τον δικό τους άνθρωπο,συχνά χωρίς αποτέλεσμα επί μέρες.
Η χώρα διαθέτει μόνο 540 κλίνες ΜΕΘ σε λειτουργία και έχει πάλι 154 κλειστές και αναξιοποίητες κλίνες . Μέχρι τις αρχές του 2013 λήγουν οι συμβάσεις άλλων 120 –τουλάχιστον-νοσηλευτών και 50 γιατρών, οι οποίες εάν δεν ανανεωθούν θα οδηγήσουν στοκλείσιμο και άλλων 40-50 κλινών τους επόμενους μήνες.
Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής θεραπείας ζητούν " να σταματήσει ο κατήφορος και να μην κλείσουν άλλες κλίνες ΜΕΘκαι να καθίσουμε να δούμε με ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό και συγκεκριμένοχρονοδιάγραμμα πως θα εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των 154 έτοιμωνκαι κλειστών κλινών ΜΕΘ και η παροχή ποιοτικής φροντίδας στις ΜΕΘ στη περίοδοτης κρίσης."
Ειδικότερη έμφαση πρέπει ναδοθεί στην ανάγκη κινήτρων για να μη φύγουν οι καλύτεροι γιατροί και νοσηλευτέςμας στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και περιζήτητο διεθνώςεπιστημονικό δυναμικό, που στη χώρα μας αμείβεται πλέον εξευτελιστικά (3,8 €ωριαία αποζημίωση εφημερίας για ένα Λέκτορα Εντατικής Θεραπείας με 13 χρόνιασπουδών και ειδικότητας, διατριβή και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό !!!).
Έχει, ήδη, ξεκινήσειεκστρατεία προσέλκυσης τους από Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες πουπροσφέρουν 2–3 φορές μεγαλύτερες απολαβές από αυτές που έχουν σήμερα στηνΕλλάδα. Το κύμα μετάβασης γιατρών και νοσηλευτών σε χώρες καιρό ήδη διογκώνεταιμε τις όποιες απρόβλεπτες συνέπειες να είναι ορατές.
"Οι λύσεις πρέπει να δοθούν, εδώ και τώρα, γιατί οι ασθενείς που έχουν ανάγκηνοσηλείας σε ΜΕΘ δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν με κίνδυνο της ζωής τους,για το πότε θα υπάρξει το επόμενο άδειοκρεβάτι" κατέληξαν χαρακτηριστικά
Ο Πρόεδρος της ΕΕΕΘ
Απόστολος Αρμαγανίδης
Καθηγητής Εντατικής ΘεραπείαςΙατρικής Σχολής Αθηνών
Διευθυντής ΜΕΘ ΠανεπιστημιακούΝοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ